Tort łabędzi puch z truskawkami

Tort wzorowany na cieście o nazwie „Łabędzi puch”. Delikatny biszkopt przełożony masą kokosową na bazie bułeczek kajzerek. Ich typowy smak nie jest wyczuwalny, a świeże truskawki przełamują słodycz tortu. Efektu dodają truskawki ułożone w formie kwiatu i czekoladowa koronka, która wbrew pozorom nie jest trudna do wykonania :)to

BISZKOPT:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
PONCZ:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki wody
MASA:
  • 2 bułki kajzerki
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 100g wiórek kokosowych
  • 200g masła
DODATKOWO:
  • 500g truskawek
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 10g czekolady mlecznej

DSCN6649Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę i ustawiając mikser na najwyższych obrotach zacząć dodawać cukier partiami. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Wsypać przesiane mąki i wmieszać w masę na najniższych obrotach lub szpatułką. Wlać biszkopt do formy 18cm i piec w temperaturze 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć biszkopt z piekarnika i w formie upuścić na podłogę z wysokości ok 50cm. Wystudzić w formie i przekroić na 3 krążki. Każdy delikatnie polać ponczem.

DSCN6654Bułeczki namoczyć w 1 szklance mleka. Kiedy zmiękną zmiksować blenderem na papkę. Pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukry, wiórka kokosowe i zmiksowane bułeczki. Gotować do uzyskania gęstej masy- ok 5min od zagotowania. Odstawić do wystudzenia.

 DSCN6661Miękkie masło utrzeć do puszystości i dodawać po łyżce wystudzoną masę kokosową. Podzielić na 3 równe części. Na biszkopcie cienko rozsmarować trochę masy, wyłożyć połówki truskawek i nałożyć masę, wykorzystując 1/3 całości. Chodzi o to, aby truskawki były w środku masy kokosowej i nie dotykały biszkoptu. Przykryć biszkoptem i powtórzyć czynność. Na wierzchu ostatni krążek. Rozsmarować resztę masy na wierzchu i po bokach.

DSCN6666Zmierzyć linijką wysokość tortu i obliczyć obwód ( O=2*3,1415*r) dodając do obwodu dodatkowo 3-4cm. Narysować na papierze do pieczenia pasek o szerokości i długości odpowiadającej rozmiarom tortu. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Zrobić z papieru do pieczenia rożek i napełnić czekoladą. Odciąć koniec i rysować wzorek na przygotowanym papierze. Wzór dowolny :) Odłożyć do stężenia w temperaturze pokojowej. Ostrożnie przenieść pasek, przyklejając go wokoło tortu. Lekko dociskając i wygładzając. Wstawić tort do lodówki na ok 1godz. Truskawki przekroić na połówki i ułożyć na wierzchu. Na samym końcu powoli oderwać papier. Nadmiar wzoru ostrożnie odłamać.

to2

to3

to4

Smacznego :)

Reklamy

5 uwag do wpisu “Tort łabędzi puch z truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s