Zapiekany łosoś w zielonym groszku

Łosoś otulony w pysznym, aksamitnym kremie z zielonego groszku. Użyłam mrożonego, ale jak najbardziej może być świeży. Całość pieczona na warstwie ziemniaków, ponieważ zapiekankę podałam na obiad.to

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków
  • ok 400g łososia sok z cytryny
  • 450g zielonego groszku
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 50g masła
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz czarny

Obrane ziemniaki pokroić na pół talarki. Wrzucić na patelnię, oprószyć przyprawą do ziemniaków i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kiedy ziemniaki lekko zmiękną przełożyć na dno naczynia do zapiekania (średnica 23 cm)

Oczyszczone kawałki łososia, bez skóry i ości skropić sokiem z cytryny, oprószyć sporą ilością soli i pieprzu. Zielony groszek (użyłam mrożonego) zalać zimną wodą i gotować w osolonej wodzie 5 min od momentu zagotowania. Odcedzić i wystudzić. Dodać śmietanę, masło, jajka, świeżo mielony pieprz czarny. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą.

Połowę kremu z groszku wylać na ułożone ziemniaki. Wyłożyć delikatnie filety z łososia i zalać pozostałym kremem. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokrojone w plasterki ułożyć delikatnie na kremie z groszku. Delikatnie oprószyć solą. Piec w temperaturze 180*C przez 45 min.

RADA: Ze względu na pomidory na wierzchu, które ładnie się przypiekły, proponuję kroić zapiekankę nożem z piłką.

to1 Smacznego :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s