Sernik z rabarbarem

Sernik chociaż na słodko jest lekko kwaskowaty, dokładnie tak jak rabarbar. Jego dodatek sprawia, że smak sernika jest świeży i zaskakujący. Strukturą przypominał mi nieco pieczony budyń.to5

SPÓD:
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
MASA SERNIKOWA:
  • 500 g twarogu do serników
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 300 g rabarbaru
  • 1 łyżka soku z czarnych porzeczek
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
 RABARBAR:
  • 2 grube łodygi rabarbaru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru

Herbatniki rozdrobnić na piasek. Masło rozpuścić i zalać gorącym herbatniki. Dodać cynamon i wymieszać, aż wszystko będzie mokre. Wylepić dno formy o średnicy 20 cm. Wstawić do lodówki.

Rabarbar pokroić na kawałki, dodać cukier i sok z czarnych porzeczek. Podgrzewać na małym ogniu. Gotować, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Odstawić.

Żółtka utrzeć do białości i wlać do jeszcze ciepłego rabarbaru. Postawić na mały ogień i podgrzewać, aż masa zgęstnieje i będzie bardzo gorąca. Nie gotować. Odlać 1/3 szklanki tego kremu. Ser zmiksować z cukrem i jajkiem. Dodać przestudzony krem rabarbarowy i wszystko dokładnie połączyć.Gotową masę sernikową wyłożyć na wyciągnięty spód z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i po 5minutach zmniejszyć temperaturę na 160*C. Piec około 1 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Kiedy sernik ostygnie rozsmarować na wierzchu odłożony krem rabarbarowy. Rabarbar pokroić na ok 3 mm paseczki. Wodę i cukier zagotować. Włożyć rabarbar do syropu na około 1 minutę. Wyciągnąć i osuszyć. Udekorować sernik. Wstawić do lodówki. Smacznego :) RADA: Jeżeli chcemy, aby nasz sernik był wyższy należy go upiec w mniejszej foremce lub zwiększyć ilość składników. W foremce o średnicy 20cm wychodzi dość niski. toto2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s