Sernik botwinkowy

Sernik nie na słodko, ale w wytrawnej wersji. Dodatek botwinki sprawił, że nabrał pięknego, różowego koloru. Idealnie sprawdzi się na ciepłą kolację lub jako przekąska.to

SPÓD:
  • 150g krakersów
  • 50g masła
MASA SERNIKOWA:
  • 500g twarogu zmielonego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka soli
POLEWA ŚMIETANKOWA:
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • świeży koperek

Krakersy dokładnie rozdrobnić. Wlać rozpuszczone, gorące masło i połączyć uzyskując konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć na spód formy o średnicy 20cm. Dobrze dociskając dna.
Botwinkę pokroić jak najdrobniej. Smażyć na patelni, na odrobinie masła, dodając sok z cytryny. Powinna nieco zmięknąć. Odstawić, aby przestygła.

W misie miksera połączyć ze sobą zmielony twaróg i śmietanę. Dodać jajka i zmiksować.

Do masy twarogowej dodać przestudzoną botwinkę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Taką masę sernikową odstawić na pół godziny co jakiś czas mieszając, aby ser nabrał różowego koloru.

Ser z botwinką wyłożyć na przygotowany spód z krakersów. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 50min.

Śmietanę połączyć z pieprzem cytrynowym i solą. Po 50min, wyjąć sernik z piekarnika, rozsmarować polewę i piec przez kolejne 15min. Po tym czasie przestudzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Wierzch sernika posypać posiekanym, świeżym koperkiem. Smacznego! to2

to4

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s