Pierogi z botwinką

Tych pierogów nie może zabraknąć na stole, kiedy pojawiają się wiosną pierwsze, młode warzywa. Jedne z lepszych pierogów jakie jadłam. Mogę śmiało powiedzieć, że są mocną konkurencją dla ruskich pierogów :)to

NADZIENIE:
  • 1 pęczek boćwiny
  • 1 cebula
  • 350 g twarogu tłustego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki koperku
  • ok 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny mielony
CIASTO NA PIEROGI:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącego mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 żółtko

Boćwinę drobno posiekać i obsmażyć na rozpuszczonym maśle. Skropić sokiem z cytryny. Wlać bulion tak, aby wszystko było przykryte. Gotować na małym ogniu, bez przykrycia, aż będzie miękka. Cały płyn powinien odparować.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i przyrumienić. Dodać do twarogu razem z miękką boćwiną i roztartym czosnkiem. Wszystko razem wymieszać i doprawić. Koperek posiekać i dodać do różowego twarogu. Połączyć i odstawić do lodówki.

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, olej i żółtko. Zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10 minut Rozwałkować. Wyciąć koła o średnicy ok 5 cm. Nakładać łyżeczką porcję różowego twarogu i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawać z masłem lub śmietaną. Smacznego!to1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s