Konfitura z róży

Konfitura z płatków dzikiej róży nie ma sobie równych. Jej smak i aromat jest tak intensywny, że niewielka ilość konfitury uperfumuje ciasto czy deser. Z powodzeniem można ją łączyć z dżemem np jabłkowym, wtedy aromat będzie delikatniejszy.to

SKŁADNIKI:
  • 200g płatków dzikiej róży
  • 200g cukru białego

Płatki z róży należy zbierać w bezpiecznych miejscach, tzn z dala od zanieczyszczeń i ruchliwych ulic. Płatki zbiera się, kiedy kwiat jest w pełni rozwinięty, czyli w słoneczny dzień, najlepiej w południe.
Oczyszczone z pyłku i innych pasożytów płatki róż przekładać porcjami do makutry lub moździerza, dodając cukier i ucierać, ucierać, ucierać… W taki sposób nasze babcie robiły konfiturę różaną.
Można pracę sobie ułatwić używając blendera. Efekt końcowy jest podobny do tego jak ucieramy ręcznie. Czas ucierania jest również prawie taki sam (ok 20min) , ale pracuje za nas robot :) Gotową konfiturę przełożyć do słoiczka, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.
Z podanych ilości wychodzi ok 300ml gotowej konfitury. Smacznego :)

to2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s