Tort Nesquik z truskawkami

Tort robiłam na czwarte urodziny syna, który bardzo lubi czekoladowe kuleczki. Dlatego nie mogło ich zabraknąć :) Tort jest bardzo czekoladowy, nieco ciężki, dlatego truskawki idealnie tutaj pasowały. Przełamują słodycz i wnoszą owocową świeżość. Przy krojeniu kuleczki trochę się rozsypywały, ale nie miało to wpływu na smak, bo jak wiadomo truskawki i czekolada to zgrany duet :) 

to1

BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
BIAŁY KREM CZEKOLADOWY:
  • 125g mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 100g czekolady białej
  • ok 300g truskawek świeżych
CIEMNY KREM CZEKOLADOWY:
  • 125g mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 100g czekolady mlecznej
  • 50g kuleczek czekoladowych
DEKORACJA:
  • 150g kuleczek czekoladowych
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 kostki mlecznej czekolady
  • 2 łyżki bitej śmietany

DSCN0690BISZKOPT. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić. Kiedy białka zaczną sztywnieć ustawić obroty miksera na najwyższe i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek oraz kakao przesiać i wsypać do masy. Łopatką delikatnie wmieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 20cm z papierem na dnie. Nie smarować brzegów formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt z piekarnika i upuścić formę z ciastem na podłogę z wysokości 50cm. Wystudzić w foremce. Przekroić na cztery części.

DSCN0694BIAŁY KREM. Śmietankę wlać do garnuszka i zagotować. Wsypać mleko w proszku i mieszać do momentu aż nie będzie grudek. Mleko w proszku warto wcześniej przesiać przez sito. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
Mascarpone ubić i wlewać porcjami przestudzoną mieszankę czekoladową. Delikatnie wymieszać, nie ubijać.

DSCN0698CIEMNY KREM. W drugim garnuszku wlać śmietankę kremówkę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mleko w proszku, połączyć i zagotować. Dodać połamaną czekoladę mleczną. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się rozpuści.
Mascarpone ubić i delikatnie połączyć z chłodną masą czekoladową. Nie ubijać.
Czekoladowe kuleczki pokruszyć lub zmielić w rozdrabniaczu i dodać do masy czekoladowej.

DSCN0700Biały krem podzielić na pół. Na pierwszym krążku rozsmarować niewielką ilość kremu, ułożyć truskawki przekrojone na połówki. Przykryć resztą kremu. Nałożyć drugi krążek biszkoptu i rozsmarować połowę ciemnego kremu czekoladowego. Na trzecim krążku powtórzyć czynność z białym kremem i truskawkami. Na wierzchu i bokach rozsmarować ciemny krem.

DEKORACJA. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i przestudzić. Jeszcze płynną wymieszać z kuleczkami. Przyklejać od razu na brzegi tortu.
Na około wycisnęłam małe rozetki z bitej śmietany, a na środku starłam czekoladę.
Odstawić do lodówki.
Smacznego :)

to

to5

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Tort Nesquik z truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s