Łosoś ze szparagami w cieście francuskim

Smaczny łosoś otulony puszystym omletem z zielonymi szparagami. Całość zawinięta w cieście francuskim to pomysł na niecodzienne danie, którym możemy zaskoczyć naszych gości. Dobre na ciepło jak i na zimno :)

to

ŁOSOŚ-marynata:
  • ok. 400g filetów z łososia
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
OMLET:
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 10szt szparagów zielonych
 DODATKOWO:
  • 1 op ciasta francuskiego
  • jajko do smarowania

DSCN0009Składniki marynaty połączyć i natrzeć rybę z dwóch stron. Łosoś powinien być bez skóry. Odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodać żółtka, zmiksować i wsypać mąkę. Całość delikatnie połączyć łopatką.

DSCN0012Szparagom odłamać zdrewniałe końce i ułożyć na patelni naprzemiennie. Użyłam patelni grillowej, żeby uzyskać prostokąt.

Omlet wyłożyć na szparagi wyrównując powierzchnię. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż spód się zarumieni. Jeżeli wierzch się nie zetnie, można wstawić omlet na minutę do piekarnika. Uważać trzeba na plastikową rączkę od patelni.

DSCN0017Połowę ciasta francuskiego naciąć radełkiem. Na patelni przekroić omlet na pół. Jedną połówkę położyć zrumienioną stroną do góry na cieście francuskim .

Ułożyć zamarynowaną rybę. Położyć drugą połówkę omleta.

DSCN0020Przykryć całość ciastem we wzorki, wkładając końce pod spód. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do już nagrzanego do 190*C piekarnika i piec przez ok 35min. Ciasto powinno ładnie się przyrumienić. Kroić na ciepło nożem z piłką. Smacznego :)

to3

to2

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Łosoś ze szparagami w cieście francuskim

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s