Kuskus ze szparagami

Tak przygotowaną kaszę kuskus można podać na ciepło jako samodzielne danie albo na zimno w formie sałatki. Swoją porcję zabrałam do pracy na drugie śniadanie.

to

SKŁADNIKI:
  • 6 szt szparagów zielonych
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 pomidor
  • 50g sera sałatkowo-kanapkowego
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny

Kaszę kuskus zalać wrzącą woda i odstawić. Całą wodę wchłonie i nie trzeba gotować. Szparagom odciąć zdrewniałe końce i gotować w lekko osolonej wodzie 10min. Główki powinny wystawać z wody. Pomidora (można sparzyć i obrać ze skórki) i ser pokroić w kostkę. Bazylię posiekać.

Szparagi pokroić w 1,5 cm kawałki i dodać do kaszy. Jeżeli chcemy, aby była podana na ciepło to wszystko przekładamy na patelnię, zaczynając od szparagów i kaszy. Nie należy bardzo wysmażać, jedynie aby się kuskus zagrzał.

Jeżeli podajemy kaszę jako sałatkę należy wszystkie składniki połączyć w misce przyprawiając do smaku. Smacznego :)

to1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s