Sernik jagodowy z truskawkami

Sernik na zimno z jagodami, które nadały smaku i pięknego, fioletowego koloru. Jest bardzo delikatny i kremowy, a w nim zatopione świeże truskawki. Idealnie sprawdza się jako letni, owocowy deser. Co najważniejsze nie trzeba włączać piekarnika i w miarę szybki do zrobienia :)

SPÓD:
  • 150 g herbatników maślanych
  • 75 g masła
MASA SERNIKOWA:
  • 500 g zmielonego twarogu
  • 150 g jagód leśnych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 500 g truskawek

Herbatniki dokładnie rozkruszyć lub zmielić w rozdrabniaczu. Masło rozpuścić i gorące połączyć z herbatnikami. Wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20cm. Odstawić.

Jagody przełożyć do małego garnuszka, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Gotować do momentu, gdy owoce zaczną się rozpadać. W celu pozbycia się pesteczek przetrzeć przez sitko, ale nie jest to konieczne.
Żelatynę rozpuścić w wodzie i wlać do jeszcze ciepłych jagód. Twaróg utrzeć i wlać sos jagodowy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno (odłożyć 1 łyżkę do dekoracji) i delikatnie wmieszać w jagodową masę serową.

W tortownicy ułożyć truskawki zaczynając od brzegów. W tym celu należy truskawki przekroić na pół i przykleić do brzegów tortownicy. Wyłożyć truskawkami środek. Ostrożnie wlać masę serową. Odstawić do stężenia. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek i ozdobić bitą śmietaną. Smacznego :)

P.S. Truskawki miałam bardzo duże.

to3

to1

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Sernik jagodowy z truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s