Zupa z zielonych szparagów

Zupa krem gotowana na całych szparagach, łącznie z końcówkami. Zazwyczaj odcinane i wyrzucane, ale niesłusznie. Całą zupę przelałam przez sitko, więc nie było łykowatych, zdrewniałych części. Takim sposobem nic się nie zmarnowało, a zupę podałam z jajkiem w koszulce i grzankami.

to

SKŁADNIKI:
  • 1 udko z kurczaka
  • 2 l wody
  • 250g szparagów zielonych
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść lubczyku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • jajka
  • grzanki

Udko włożyć do garnka z zimną woda. Gotować na małym ogniu, zbierając szumy.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z posiekanym czosnkiem. Dodać do gotującego się mięsa. Ziemniaki i szparagi pokroić. Główki szparagów odłożyć, a resztę wrzucić do zupy. Dodać liście lubczyku. Gotować, aż wszystko zmięknie. Przyprawić. 5min przed końcem dodać odłożone szparagi.

Wyjąć z zupy mięso, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem. Można odłożyć parę szparagów do dekoracji. Przelać i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się twardych części ze szparagów. Mięso pokroić i wrzucić do zupy. Można też zmiksować ze wszystkim, kwestia gustu :)

JAJKO W KOSZULCE. Osoloną wodę z niewielką ilością octu (1 łyżeczka) zagotować. Jajko wbić do miseczki, zrobić wir w wodzie i wlać jajko w środek. Gotować 3min. Środek po takim czasie powinien się ściąć. Podać do zupy ze szparagami.

Posypać grzankami. Smacznego :)

to1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s