Truskawki w kremie jagodowym

Bardzo lubię połączenie jagód i truskawek, co prezentowałam tutaj. W moim deserze truskawki są otulone mocno jagodowym kremem. Jest na tyle gęsty, że może być wykorzystany do tortów albo do innych ciast.

to2

SKŁADNIKI:
  • 500g truskawek
  • 150g jagód
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 125g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

Jagody, cukier i sok z cytryny umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym płomieniu. Kiedy jagody puszczą sporo soku wlać rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Gotować do uzyskania bardzo gęstej masy. Odstawić do wystudzenia.

Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na sztywno. Połączyć partiami z masą jagodową.

Truskawki pokroić na mniejsze części i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać i nałożyć do pucharków. Podawać schłodzone. Smacznego :)

to1

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Truskawki w kremie jagodowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s