Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem

Pyszne warstwowe ciasto, które szybko znika. Delikatny, kakaowy biszkopt, mocno owocowy krem brzoskwiniowy i kokosowe oczko. Ciasto warto zrobić w sezonie na brzoskwinie, gdyż wtedy są najbardziej aromatyczne.

to1

BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki kakao
CIASTO KOKOSOWE:
  • 2 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
KREM BRZOSKWINIOWY:
  • 1 1/2 kg brzoskwiń
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody
POLEWA:
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki wody
  • 25g masła
  • 50 g czekolady mlecznej

BISZKOPT: Mąki przesiać i wymieszać z kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z kakao, delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy 21×25 wyłożonej papierem. Nie smarować brzegów. Piec w 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok 50cm upuścić na podłogę. Wystudzić w formie.

CIASTO KOKOSOWE: białka ubić na sztywno i dodać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać. Wsypać wiórka i powtórzyć czynność. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tej samej wielkości co na biszkopt. Piec w 180*C przez ok 25min.

KREM BRZOSKWINIOWY: brzoskwinie pozbawić pestek, obrać ze skóry i pokroić. Włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając, aby nie przypalić. Kiedy owoce puszczą sok zmiksować blenderem na gładką masę. Budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać w zimnej wodzie i wlać do gotujących się brzoskwiń. Ugotować gęsty krem.

Biszkopt przekroić na pół i jedną część włożyć do blachy, w której się piekł. Jeżeli nie jest wysoka, należy zrobić komin np z foli aluminiowej. Wylać połowę gorącego kremu brzoskwiniowego. Nałożyć ciasto kokosowe lekko dociskając. Wylać drugą połowę kremu i nałożyć biszkopt. Odstawić do wystudzenia. Kiedy ciasto będzie zimne ostrożnie wyjąć z blachy.

Przygotować polewę. Cukier puder, kakao i wodę rozmieszać w garnuszku i zagotować. Dodać masło, a kiedy się rozpuści zdjąć z ognia i rozpuścić połamaną czekoladę. Polać z łyżki po placku. Smacznego :)

RADA: Biszkopt i ciasto kokosowe najlepiej upiec dzień wcześniej.

to

Advertisements

5 uwag do wpisu “Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s