Tort z jagodami

Delikatny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone. Przepleciony frużeliną jagodową, to niezwykle smaczny i przede wszystkim, lekki tort.

to2

BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
KREM:
  • 200g śmietanki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3-4 łyżki frużeliny jagodowej
  • 1/2 szklanki jagód

Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą, ustawić mikser na najwyższych obrotach. Dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki. Wymieszać łopatką. Wylać do formy o średnicy 18cm. Nie należy natłuszczać brzegów. Piec w 160*C przez 25min. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na 4 równe krążki.

DSCN9116KREM: śmietankę i serek mascarpone przełożyć do misy miksera i ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Podzielić krem na 4 części. Jedna powinna być trochę większa, do obłożenia. Na każdy krążek wyłożyć odrobinę kremu, a na nim ok 1 łyżki frużeliny jagodowej. Na wierzchu wyłożyć większą część kremu i rozsmarować również na bokach. Wyłożyć świeże jagody. Tort przechowywać w lodówce. Smacznego :)

to1

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Tort z jagodami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s