Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

Ciasto na knedle zrobiłam z białej fasoli. W smaku jedynie można było się domyślać, że ciasto to po prostu zmielona fasola :) Knedle wyszły delikatne i miękkie, a nadzienie ze szpinaku i twarogu nadało szczególnego charakteru całości.  Znaczącą rolę odegrał tutaj wędzony twaróg, który nadał odpowiednią nutę smakową. Knedle z fasoli są bardziej pożywne od tych tradycyjnych na ziemniakach.

CIASTO:
  • 400 g fasoli jaś 
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól
NADZIENIE:
  • 225 g szpinaku mrożonego (1/2 opakowania)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 125 g twarogu wędzonego
DODATKOWO:
  • natka pietruszki
  • masło

Fasolę umyć, wypłukać w zimnej wodzie i zalać w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez całą noc. Dolać wodę i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. Najlepiej próbując. W połowie gotowania posolić.
Ugotowaną fasolę odcedzić i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przepuściłam dwa razy.

Na patelni rozgrzać niewielką ilości oliwy z oliwek i wrzucić rozgnieciony czosnek. Należy uważać, żeby go nie spalić. Po chwili dodać rozmrożony szpinak i smażyć, aż płyn odparuje. Przyprawić. Do wystudzonego szpinaku dodać twaróg i dokładnie wymieszać.
Do zmielonej fasoli wbić jajka i dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Połączyć. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Zrolować i podzielić na jednakowe części. Ciasto należy podsypać niewielką ilością mąki. Formować placuszki i kłaść porcję nadzienia ze szpinaku. Zamykać w ciasto nadając kształt kulki.

Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Polać rozpuszczonym masłem i posypać natką pietruszki. Smacznego :)

02normal_P2a03gTRZJZNJkFJxbpPsFn0iu998wzz

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s