Ciasto na knedle zrobiłam z białej fasoli. W smaku jedynie można było się domyślać, że ciasto to po prostu zmielona fasola :) Knedle wyszły delikatne i miękkie, a nadzienie ze szpinaku i twarogu nadało szczególnego charakteru całości. Znaczącą rolę odegrał tutaj wędzony twaróg, który nadał odpowiednią nutę smakową. Knedle z fasoli są bardziej pożywne od tych tradycyjnych na ziemniakach.
CIASTO:
- 400 g fasoli jaś
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- sól
NADZIENIE:
- 225 g szpinaku mrożonego (1/2 opakowania)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny mielony
- 125 g twarogu wędzonego
DODATKOWO:
- natka pietruszki
- masło
Fasolę umyć, wypłukać w zimnej wodzie i zalać w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia przez całą noc. Dolać wodę i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. Najlepiej próbując. W połowie gotowania posolić.
Ugotowaną fasolę odcedzić i przestudzoną zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Przepuściłam dwa razy.
Na patelni rozgrzać niewielką ilości oliwy z oliwek i wrzucić rozgnieciony czosnek. Należy uważać, żeby go nie spalić. Po chwili dodać rozmrożony szpinak i smażyć, aż płyn odparuje. Przyprawić. Do wystudzonego szpinaku dodać twaróg i dokładnie wymieszać.
Do zmielonej fasoli wbić jajka i dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Połączyć. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Zrolować i podzielić na jednakowe części. Ciasto należy podsypać niewielką ilością mąki. Formować placuszki i kłaść porcję nadzienia ze szpinaku. Zamykać w ciasto nadając kształt kulki.
Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Polać rozpuszczonym masłem i posypać natką pietruszki. Smacznego :)
oo nie zwróciłam nigdy uwagi, dziękuję bardzo za informację! :)
PolubieniePolubienie
mmm muszą być pyszne :)
PolubieniePolubienie
PS gdzie można kupić wędzony twaróg? jeszcze nie spotkałam w supermarketach, ale może źle patrzę. Pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
Twaróg wędzony na liściach dębu – tak się nazywa i jest dostępny w Lidlu w stałej ofercie :)
PolubieniePolubienie