Otrębowe batoniki z płatkami jaglanymi i jagodami Goji

Batoniki z dużą ilością błonnika i samych wartościowych składników. Nie dość, że zdrowe to jeszcze bardzo smaczne :) Doskonałe na przekąskę w pracy, szkole, spacerze, podróży czy pikniku. Można też podsunąć je dzieciom zamiast kupnych batoników.

to

SKŁADNIKI:
  • 100g daktyli bez pestek
  • 1/2 szklanki jagód Goji
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych Kupiec
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych Kupiec
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 1 łyżeczka mielonego lnu
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • 50g czekolady mlecznej

Daktyle i jagody goji przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia. U mnie stały całą noc. Kiedy owoce napęcznieją wyjąć daktyle i zmiksować je blenderem razem z wodą, w której się moczyły. Do rozdrobnionych daktyli dodać płatki jaglane, otręby, sezam, len i miód. Na końcu wmieszać jagody goji.

Na papierze do pieczenia ugnieść masę na kształt prostokąta o wymiarach około 30x20cm, na grubość 1-1,5cm. Wyrównywałam i dogniatałam powierzchnię deską do krojenia. Piec w temperaturze 180*C przez 10min. Przestudzoną masę pokroić na batoniki. Jeden brzeg zatopić w roztopionej czekoladzie i odstawić do zastygnięcia. Smacznego :)

to1

02normal_P2a03gTRZJZNJkFJxbpPsFn0iu998wzz

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Otrębowe batoniki z płatkami jaglanymi i jagodami Goji

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s