Pieczarki z kaszą jęczmienną i bobem

Wielkie pieczarki, które hodowane są z przeznaczeniem na grilla. Ja napełniłam je kaszą jęczmienną z bobem, obłożyłam plasterkami pomidora i upiekłam w piekarniku :) Są na tyle soczyste, że można je zjeść solo bez sosów, jako przystawka lub lekki obiad.

to2

SKŁADNIKI:
  • 6 sztuk dużych pieczarek
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 
  • 200 g bobu
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 pomidor
  • oliwki czarne
  • oliwa z oliwek

Kaszę jęczmienną przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w 1 szklance osolonej wody. Kasza ma być miękka, a płyn musi odparować.

Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i niewielką ilością cukru. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i jeszcze ciepły obrać z łupinek.

Do wystudzonej kaszy dodać jajka i wymieszać. Wsypać natkę pietruszki, bób i przyprawić. Tak przygotowanym farszem napełnić pieczarki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pociąć na plasterki. Przykleić do kaszy, a na wierzchu każdej pieczarki położyć oliwkę. Posmarować całość oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20 min. Smacznego :)

to3

02normal_P2a03gTRZJZNJkFJxbpPsFn0iu998wzz

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s