Pełnoziarniste pierogi z jagodami

Pierwsze jagody w sezonie muszą być zjedzone z cukrem i śmietaną, a potem to koniecznie muszą być pierogi. W tym roku zrobiłam je w zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki pszennej z pełnego przemiału. Co nie znaczy, że mniej smaczne :)

to1

CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółtko
DODATKI:
  • ok 500g jagód
  • cukier
  • śmietana lub jogurt naturalny

DSCN1693Na stolnicy przygotować zwykłą mąkę i pełnoziarnistą. Dodać sól i olej. Zrobić na środku zagłębienie i wlewać powoli gorące mleko. Zagnieść elastyczne ciasto, dodając żółtko. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 10min. Rozwałkować na grubość ok 2mm. Wyciąć koła o średnicy ok 5cm. Nakładać łyżeczką porcję umytych, świeżych jagód z odrobiną cukru. Zlepiać w półksiężyce chowając jagody do środka. Gotować w osolonej wodzie 4 minuty od momentu wypłynięcia. Posypać cukrem, który pod wpływem ciepła szybko się rozpuści. Podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego :)

to

to1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s