Jagodowy sernik w biszkopcie

Ciasto jest lekkie pomimo tego, że jedną z warstwa stanowi pieczony sernik o smaku jagodowym. Delikatny biszkopt i pianka straciatella obsypana świeżymi jagodami sprawiają, że z chęcią sięga się po kolejny kawałek :) Takie przekładańce są dość czasochłonne, ale smak wynagradza wszystko :)

to3

BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
SERNIK JAGODOWY:
  • 750g zmielonego twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 300g jagód
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
FRUŻELINA JAGODOWA:
  • 2 szklanki jagód
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
PIANKA STRACIATELLA:
  • 2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki świeżych jagód
  • poncz – napar herbaty z cytryną

BISZKOPT. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą, ustawić mikser na najwyższych obrotach. Dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki. Wymieszać łopatką. Wylać do formy o wymiarach 23 x 33cm. Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie. Biszkopt przekroić na pół.

SERNIK. Twaróg zmiksować z cukrem dodając po jednym jajku i żółtku. Wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksowane jagody. Można je przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pesteczek i skórek. Wylać masę serową do formy o takich samych wymiarach co piekł się biszkopt. Żeby łatwo wyjąć wyłożyłam formę folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, a po 5min zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez 50min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a później wstawić na parę godzin do lodówki.

FRUŻELINA. Jagody wsypać do garnuszka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Jak puszczą dużo soku rozpuścić mąkę w wodzie i wlać do gotujących się jagód. Kiedy masa zgęstnieje zdjąć z palnika.

Dwa kawałki biszkopta delikatnie skropić ponczem. Posmarować jeden kawałek biszkopta połową frużeliny i  ostrożnie nałożyć na niego sernik. U mnie wyglądało to tak, że biszkopt przykleiłam do sernika tą stroną, na której była frużelina i odwróciłam do góry sernikiem. Przydaje się tutaj druga deska. Posmarować resztą frużeliny i nałożyć drugą połówkę biszkopta.

PIANKA STRACIATELLA. Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić delikatnie podgrzewając. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zimną śmietankę ubić dodając pod koniec cukier puder. Ciągle ubijając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wsypać startą czekoladę i wymieszać. Wyłożyć piankę na biszkopt za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i obsypać jagodami. Smacznego :)

RADA: Biszkopt i sernik pieczemy dzień wcześniej. Najpierw biszkopt, który wyjmujemy od razu z piekarnika, a potem sernik, który studzi się w piekarniku. W ten sposób oszczędzimy trochę energii :)

to1

to4

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Jagodowy sernik w biszkopcie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s