Kurczak na jarzynce z kalarepą

Kurczak smażony bez panierki z dodatkiem aromatycznej szałwii. Podany na duszonej kalarepie z marchewką. Smaczny i przede wszystkim lekki obiad. Jeżeli jednak ktoś woli bardziej treściwe dania to wystarczy dogotować ziemniaki :)

to

SKŁADNIKI:
  • 2 filety z kurczaka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu worcester
  • słodka papryka mielona
  • przyprawa do kurczaka
  • pieprz czarny
  • 6 liści szałwii
  • 3 kalarepy
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • masło

Fileta z kurczaka pociąć na paseczki. Włożyć do miski i dodać przyprawy. Wymieszać i odstawić do lodówki na parę godzin.

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce razem z marchewką. Marchewkę wrzucić do cebuli i przesmażyć. Dorzucić kalarepę i 2 łyżki masła. Dusić do miękkości, można podlać wodą lub bulionem. Przyprawić solą i pieprzem.

Na patelni rozpuścić masło i kłaść paski kurczaka. Szałwię posiekać i dodać do kurczaka. Wyłożyć na gorącą jarzynkę. Smacznego :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s