Jagodowe semifreddo z granitą

Owocowy deser, który idealnie sprawdza się w upalne dni. Mocno jagodowy z chrupiącymi elementami czekolady i winną granitą jagodową. Smaczne i chłodzące :)

to

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka kremówki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki jagód
  • 100g czekolady mlecznej
  • 1 szklanka granity jagodowej

Jagody i 1/4 szklanki cukru umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Zmiksować blenderem.

W między czasie, ubić żółtka z resztą cukru i ciągle mieszając wlewać po trochę zmiksowane jagody. Przelać do garnuszka i podgrzewać, aż masa będzie bardzo gorąca. Nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzić.

Kremówkę i mascarpone umieścić w misie i ubić. Dodawać partiami wystudzoną masę jagodową i dokładnie połączyć. Na końcu posiekać czekoladę i wmieszać w masę.

Foremkę (11×21) wyłożyć folią spożywczą. Na spód wyłożyć parę łyżek granity, wylać połowę masy jagodowej, resztę granity i znów masę jagodową. Wstawić do zamrażalnika na parę godzin. 30min przed planowym podaniem, należy wyjąć deser z zamrażalnika i wstawić do lodówki. Semifreddo oznacza na pół zmrożone, stąd nazwa. Smacznego :)

RADA: Ze względu na to, że granita szybko się roztapia, należy ją wyjąć z zamrażarki w momencie składania deseru.

to1

to2

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Jagodowe semifreddo z granitą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s