Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami

Smaczna i pożywna zupa z kalafiorem. Może stanowić jednodaniowy obiad, bo dzięki kluseczkom jest bardziej treściwa :) to

  • 1 udko z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 2 plasterki selera
  • 1 suszony grzyb
  • ziarenka pieprzu
  • sól
  • gałązka lubczyku
  • 1/2 małego kalafiora
  • 1 łyżka koperku
KLUSECZKI:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli

Udko, warzywa, lubczyk grzyb i ziarenka pieprzu włożyć do garnka(ok 3l) i zalać zimną wodą. Ugotować wywar na małym ogniu. Zbierać szumowiny, które będą się gromadzić podczas gotowania. Kiedy bulion będzie gotowy, wyjąć udko oddzielić mięso i wrzucić ponownie do garnka. Kalafiora podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować ok 10min. Na końcu wsypać koperek.

KLUSECZKI: jajka roztrzepać, wlać mleko i dodać sól, mąkę pszenną. Wszystko razem połączyć. Odstawić na 10min. Przetrzeć przez odpowiednie sito na gotującą się i lekko osoloną wodą. Zagotować, przecedzić przez sito i przelać zimną wodą. Wyłożyć na talerz porcję kluseczek i zalać gorącą zupą. Smacznego :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s