Pizza z patelni z brzoskwinią i kozim serem

Szybka pizza z cienkim spodem, przygotowana na patelni. Polecam szczególnie dla osób, które są bez piekarnika, bądź nie chcą go włączać, np ze względu na upały. Na wierzchu można położyć wszystko to na co się ma ochotę. U mnie nietuzinkowe połączenie brzoskwini i koziego sera. Polecam nie tylko na pizzę z patelni, ale także na tą tradycyjną ;)

to

CIASTO:
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 małe jajko
DODATKI:
  • 1 brzoskwinia
  • 100g koziego sera półtwardego
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść rukoli
  • oliwa z oliwek

Mąkę przesiać do miseczki i dodać sodę, sól i zioła. Jajko roztrzepać widelcem z wodą i jogurtem. Wlać do mąki i zagnieść ciasto. Będzie dość lepiące, dlatego przekładając na stolnicę trzeba podsypać mąką. Rozwałkować na średnicę ok 25cm.

Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni, na której będzie się smażyła pizza. Zsunąć orzechy i położyć krążek ciasta na suchą patelnię, bez tłuszczu. Smażyć około 5min. Powinna się dobrze przyrumienić, a na wierzchu pokarzą się bąble z ciasta. Odwrócić i spryskać lekko oliwą. Posypać połową sera, ułożyć cząstki  brzoskwini, orzechy i znów ser. U mnie było tylko 50g, ale to zdecydowanie za mało :) Przykryć patelnie pokrywką, zmniejszyć ogień i smażyć ok 3min. Przed podaniem wyłożyć na wierzch rukolę. Smacznego :)

to3

to4

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Pizza z patelni z brzoskwinią i kozim serem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s