Lody jagodowo – czekoladowe bez maszyny

Mocno jagodowe lody z białą czekoladą, ale nie w postaci drobinek, tylko rozpuszczona w masie lodowej. Lody są z kawałkami owoców, które są bardzo miękkie i nie są wyczuwalne kryształki lodu.to1

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka jagód
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g czekolady białej
  • 1 szklanka kremówki 30%

Jagody wsypać do garnuszka i na małym ogniu podgrzewać razem z cukrem. Kiedy puszczą dużo soku zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Nie należy zbyt długo mieszać, żeby nie rozgnieść owoców.

Pół szklanki kremówki zagotować i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać delikatnie, aż czekolada się rozpuści. Do czekoladowej mieszanki dodać jagody i delikatnie wymieszać.

Pół szklanki kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w wystudzoną mieszankę jagodową. Taką masę przełożyć do foremek na lody z patyczkami. Wstawić do zamrażalnika. Smacznego :) to

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s