Racuchy drożdżowe z kremem malinowym

Puszyste racuchy z mocno malinowym kremem na bazie serka mascarpone. Kładziony na gorących racuchach zaczyna się fantastycznie rozpuszczać. Do tego świeże maliny i pyszny letni obiad gotowy ;)to2

CIASTO:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 25g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
KREM:
  • 200g malin + 200g do dekoracji
  • 1/4 szklanki cukru
  • 125g serka mascarpone

Maliny zasypać w garnuszku cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a maliny rozpadną. Należy mieszać co jakiś czas. Gorące przetrzeć przez sito i odstawić do wystudzenia. Można to zrobić w czasie, kiedy ciasto na racuchy odstawimy do wyrośnięcia.

Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki (składniki odjęte od podanych ilości) Odstawić w ciepłe miejsce na parę minut.
Białka oddzielić od żółtek i ubić z resztą cukru. Kiedy piana będzie sztywna delikatnie wmieszać żółtka. Następnie naprzemiennie sypać przesianą mąkę i wlewać zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia na ok 30min. Ciasto powinno ruszyć do góry.

Kłaść porcję ciasta na patelni. Kiedy pojawią się pęcherzyki i jedna strona się zrumieni, przewracać racuchy. Smażyłam w metalowych rantach napełniając ciasto do połowy. Kiedy wyrosło przewróciłam na drugą stronę i zdjęłam metalową obręcz. Trochę to kłopotliwe, ale dzięki temu ciasto nie rozpływa się na boki i wyrastają puszyste racuchy.

W między czasie zmiksować serek mascarpone razem z przetartymi, ostudzonymi malinami. Smarować kremem ciepłe racuchy i ozdabiając świeżymi malinami. Smacznego :)

RADA dla zabieganych i zapracowanych: gotowe ciasto można przygotować wieczorem i wstawić w wysokim naczyniu do lodówki. Krem również można przygotować wcześniej. Przed smażeniem ciasto powinno się nieco ocieplić. Ciasto można też przygotować rano przed wyjściem do pracy.

to

to1

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Racuchy drożdżowe z kremem malinowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s