Sos z pieczoną papryką

Sos przygotowany jako zapas na zimę. Jest świetnym dodatkiem do mięs i wszelakich wypieków na słono. Bardzo aromatyczny, z charakterystycznym smakiem pieczonej papryki. W smaku przypomina sos ajwar.

to1SKŁADNIKI:
  • 2 kg papryki czerwonej
  • 2 kg pomidorów
  • 3 cebule
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 małe papryczki chilli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz czarny

Umytą paprykę przekroić na pół, pozbywając się gniazd nasiennych. Ułożyć połówki na blasze skórką do góry i piec w 200*C z termoobiegiem przez 20-30 min, aż skórka zrobi się czarna. Upieczoną paprykę przełożyć do garnka i przykryć pokrywką lub włożyć do worka foliowego. Łatwiej zdjąć wtedy skórę.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki pozbywając się gniazd nasiennych. Przełożyć do garnka. Z papryki ściągnąć skórkę i dodać paprykę do pomidorów.

Chilli i czosnek drobno posiekać i usmażyć na oliwie z oliwek. Uważać, żeby nie spalić. Przełożyć do warzyw. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Włożyć do garnka. Dusić około 50 min, aż wszystko będzie miękkie, a sos gęsty.

Na końcu wsypać przyprawy, ocet i zmiksować blenderem. Gorący (bulgoczący) sos przekładać do słoiczków. Zakręcać. W razie konieczności pasteryzować, ale jeśli przełożymy gorący sos to nie ma takiej konieczności. Smacznego :)

to2

to

 21embed_vZomCbQwpZie6948pOLVwrCcYQonkgzz

3 uwagi do wpisu “Sos z pieczoną papryką

  1. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Warzywa psiankowate 2015

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.