Muffinki z budyniem i kremem jeżynowym

Delikatne i wilgotne muffinki z nadzieniem budyniowym i pysznym, mocno jeżynowym kremem na wierzchu. Zabarwiły go na fantastyczny kolor, a jeżynki sama osobiście zbierałam na leśnej polanie ;) Hmm, mogę je zajadać garściami…

to

MUFFINKI:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
BUDYŃ:
  • 1 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 150g jeżyn
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
KREM JEŻYNOWY:
  • 350g jeżyn
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka śmietanki 30%

Jeżyny włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Można wszystkie jeżyny jednocześnie przetrzeć- te do budyniu i kremu. Do budyniu będzie ok 1/3 szklanki musu, a do kremu 2/3 szklanki. Odlać z od mleka ćwierć szklanki, w której rozetrzeć żółtko z mąkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać mieszankę mączną i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia.

MUFFINKI: jajka utrzeć z cukrem, a następnie wlać olej i jogurt. Połączyć i wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wlewać do formy na muffinki do połowy. Kłaść łyżeczkę budyniu i przykrywać łyżką ciasta. Piec w 180*C przez 25-30min. Wystudzić.

KREM: żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i przestudzoną wlać cienkim strumyczkiem do przetartych jeżyn. Dodać cukier. Zimną śmietankę ubić i połączyć z wystudzonym, gęstym musem jeżynowym. Kiedy zacznie tężeć nakładać na muffinki za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Na czubku wcisnąć dodatkowe jeżyny. Smacznego :)

to1

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Muffinki z budyniem i kremem jeżynowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s