Fasolka z kuskusem i pomidorkami koktajlowymi

Smażona fasolka z pomidorkami koktajlowymi i kuskusem, który apetycznie się do niej poprzyklejał. Danie szybkie w przygotowaniu, nie licząc gotowania :) Zdecydowanie bardziej syte i zdrowsze, niż tradycyjna fasolka z bułką. Posmakowała mi ta słodkawa wersja fasolki z ziołową nutą tymianku.to1

SKŁADNIKI:
  • 500g fasolki szparagowej żółtej
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1/2 szklanki wody
  • 300g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

Fasolkę umyć i obrać. Wlać do garnka ok 2 l wody dodając 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru. Włożyć fasolkę do zimnej wody i postawić na ogniu. Od momentu zawrzenia gotować do 10min. W trakcie gotowania należy próbować, czy jest miękka. Po ugotowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą.

Na patelni, najlepiej sprawdzi się tu wok, rozpuścić masło i wrzucić gałązki tymianku. Chwilę podsmażyć, po czym dodać miód i pomidorki koktajlowe. Smażyć, aż pomidorki zaczną pękać.

W między czasie wrzącą wodą zalać kuskus i odstawić do napęcznienia.

Do pomidorków dodać fasolkę i chwilę obsmażyć. Po czym dodać kuskus. Należy go wcześniej przemieszać lub najlepiej rozetrzeć w palcach. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło. Smacznego :)

RADA:  Żeby nie rozgnieść warzyw najlepiej mieszać poruszając patelnią, nie używając łyżki.

to2

to

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Fasolka z kuskusem i pomidorkami koktajlowymi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s