Mrożone babeczki z kremem jeżynowym

Babeczka,  to czekoladowa skorupka wypełniona owocowym kremem, który po zamarznięciu przypomina semifreddo.  Na wierzchu rozetka z bitej śmietany polana musem jeżynowym. Wspaniała alternatywa dla lodów :)to4

  • 1 czekolada gorzka
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

KREM JEŻYNOWY:

  • 400g jeżyn
  • 1/4 szklanki cukru + 2 łyżki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka śmietanki 30%

to3Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i płynną czekoladą wysmarować brzegi silikonowych foremek na muffinki. Po nałożeniu pierwszej warstwy odstawić do zastygnięcia, a później nałożyć kolejną warstwę czekolady. W zależności od tego jak dużo chcemy czekolady.

Jeżyny włożyć do garnuszka, zasypać 1/4 szklanki cukru i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Kiedy owoce puszczą dużo soku, zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito. Dodatkowo, dla ułatwienia, można zmiksować blenderem. 3-4 łyżki musu odlać i odstawić.
Oddzielić białka od żółtek i utrzeć je do białości. Wlewać stopniowo gorący mus jeżynowy do utartych żółtek. Przelać do garnuszka i jeszcze chwilę podgrzewać, aż masa będzie bardzo gorąca. Nie należy dopuszczać do zagotowania. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier. Miksować, aż się rozpuści. Zimną kremówkę ubić i wlać do niej porcjami zimny mus jeżynowy. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.  Gotowy krem przelać do foremek wysmarowanych czekoladą i wstawić do zamrażalnika.

Przed podaniem ściągnąć silikonowe foremki. Ubić zimną kremówkę z cukrem pudrem i  przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Wycisnąć na zamrożone babeczki. Polać odłożonym musem jeżynowym. Smacznego :)

RADA: Babeczki z rozetkami śmietany i musu można ponownie włożyć do zamrażalnika. Wtedy całość będzie zamrożona. Przed podaniem warto wstawić babeczki na 15min do lodówki, wtedy nieco zmiękną.

to5

to8

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Mrożone babeczki z kremem jeżynowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s