Boczniaki w sosie paprykowym

Boczniaki to bardzo smaczne i okazuje się, że jedne z najbardziej dostępnych grzybów. Co bardzo mnie cieszy, bo lubię ich smak. Pamiętam jak moja mama, w starej piwnicy, trzymała worek, z którego wystawały grzyby, a to boczniaki właśnie były :)
Przygotowane z intensywnym sosem paprykowym mogą być dodatkiem do mięsnego obiadu lub skonsumowane z pieczywem.

to2

SKŁADNIKI:
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 300g boczniaków
  • 1 papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej rzepakowy

Paprykę zmiksować w rozdrabniaczu na pastę razem z koncentratem pomidorowym. Trochę dorzuciłam soli i pieprzu.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić rozgniecione ząbki czosnku. Po chwili dołożyć pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić. Boczniaki oczyścić za pomocą papierowego ręcznika. Nie należy ich myć, gdyż bardzo chłoną wodę. Pokroić w paseczki i dołożyć do cebuli. Krótko podsmażyć, dokładając liść laurowy i ziele angielskie. Wlać paprykową pastę. Dusić na małym ogniu około 5 minut. W razie konieczności można podlać bulionem lub wodą. Smacznego :)

to1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s