Orzechowe ciasto z gruszkami

Proste i w miarę szybkie do przygotowania ciasto z orzechami, a w nim zatopione gruszki. Jest miękkie i delikatne, a gruszki idealnie do niego pasują.

to

SKŁADNIKI:
  • 200g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100g orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 4 gruszek

to3

Orzechy zmielić i wymieszać razem z przesianą mąką pszenną, ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroić w grube paski, wykrawając przy tym środek z pestkami.

Miękkie masło utrzeć w misie miksera. Wsypać cukier i ucierać, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się puszysta. Wbijać po jednym jajku w temperaturze pokojowej, stale ucierając. Tu jest ten moment, w którym masa może wyglądać niczym zważona, ale nie należy się tym przejmować. Wsypać wymieszane suche składniki i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć gruszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 45min. Gruszek ułożyłam luźno, nie wciskałam w ciasto. Smacznego :)

to1

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Orzechowe ciasto z gruszkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s