Knedle z jabłkami w orzechowej panierce

Klasyczne knedle z miękkimi i smacznymi jabłkami, obtoczone w orzechowej panierce. Prażone orzechy nadają im szczególnego charakteru. Polecam!

to

KNEDLE:
  • 700g ziemniaków gotowanych
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
NADZIENIE:
  • 4 miękkie jabłka
  • 2 łyżki cukru brązowego
PANIERKA:
  • 200g orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru brązowego

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem.

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać do nich pozostałe składniki ciasta na knedle i dokładnie połączyć. Wyłożyć na stolnicę i obficie oprószając mąką uformować wałek o średnicy ok 5cm.
Kroić plastry, nakładać jabłka i zawijać formując kulki. Gotować w lekko osolonej wodzie.

W tym czasie, zmielić orzechy i uprażyć na patelni z dodatkiem cukru. Knedle odsączać z wody i wrzucać na patelnię z orzechami. Obtaczać i podawać. Smacznego!

to1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s