Dżem z leśnych jeżyn

Niezwykle smaczny dżem z aromatycznych, pachnących lasem jeżyn. Warto poświęcić trochę czasu i przetrzeć przez sito, bo wysiłek się opłaca.

to

  • 1 kg jeżyn
  • 1 szklanka cukru

Oczyszczone jeżyny umieścić w garnku z grubym dnem i zacząć podgrzewać. Rozgnieść owoce tłuczkiem do ziemniaków i smażyć, aż owoce całkiem się rozpadną. Można dodatkowo zmiksować trochę blenderem. Przetrzeć przez sito i wlać z powrotem do garnka. Wsypać cukier (ilość orientacyjna) i smażyć do uzyskania gęstej konsystencji. Nawet parę godzin. Gorący, wrzący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcać i odstawiać. Smacznego :)

to1

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s