Lane kluseczki z pomidorami i oregano

Lekkie danie wegetariańskie na bazie delikatnych kluseczek w kolorze kurkumy. Z pomidorami i aromatycznymi ziołami.

to1

  • 2-3 pomidory
  • świeże oregano
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
KLUSECZKI:
  • 500g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pieprz czarny

Jajka roztrzepać z mlekiem. Wsypać mąkę i kurkumę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić ciągnące się ciasto.
Zagotować wodę z solą i za pomocą specjalnego sita przecierać ciasto nad wrzątkiem. Zagotować. Odsączyć i wrzucić na głęboką patelnie z rozgrzaną oliwą(może być wok). Chwilę podsmażyć.
Dodać pokrojone pomidory, najlepiej obrane ze skóry. Smażyć, aż zaczną się rozpadać. Wlać śmietankę i wsypać sporą ilość listków oregano. Smażyć ok 10 min. Ewentualnie doprawić. Smacznego :)

to

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Lane kluseczki z pomidorami i oregano

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s