Czekoladowe ciasto z buraczkami i dynią

Czekoladowe ciasto z buraczkami czerwonymi, przełożone kremem z dodatkiem dyni :) Warzywa nie są znacząco wyczuwalne. Dzięki burakom ciasto czekoladowe jest wilgotne, a dynia sprawiła, że krem nabrał żółtego koloru, dodając mu charakterystycznego smaku. Szczególnie polecam dla wielbicieli czekoladowych przysmaków.

to

CIASTO CZEKOLADOWE Z BURACZKAMI:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 100g czekolady gorzkiej (70%)
  • 100g masła
  • 200g buraków ugotowanych
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
KREM Z DYNIĄ:
  • 250 mascarpone
  • 200g śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 200g puree z pieczonej dyni np hokkaido
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki brandy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
POLEWA:
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 50g masła
  • 50g czekolady gorzkiej

CIASTO: czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną razem z masłem.
Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym i wlać przestudzoną, płynną czekoladę. Kiedy się połączy, wlać ocet i dodać starte na puree buraczki. Mąkę przesiać z kakao i spulchniaczami, a następnie połączyć z ciastem. Wylać do formy o wymiarach 21×25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45min.

KREM: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić. Puree z upieczonej dyni połączyć razem z cynamonem, alkoholem. Odłożyć łyżkę dyni do dekoracji, a do reszty wlać przestudzoną żelatynę.
Zimną kremówkę i mascarpone ubić na sztywny krem dodając pod koniec ubijania cukier puder. Połączyć z dynią.
Wystudzone ciasto czekoladowe przekroić na pół i przełożyć kremem dyniowym.

POLEWA: w garnuszku zagotować cukier puder z wodą i kakao. Dodać masło, a następnie czekoladę. Rozpuścić. Polać po wierzchu ciasta. Z odłożonego puree z dyni zrobić  równoległe paski, a następnie wykałaczką przeciągnąć, raz w jedną raz w drugą stronę.

RADA: Buraczki i dynię możemy upiec razem w piekarniku, zawijając oddzielnie warzywa w folię aluminiową. Buraki będą miękkie po około godzinie, dynia upiecze się znacznie szybciej (ok. 20min)
Jeżeli puree z dyni będzie miało gęstość ugotowanych ziemniaków, do kremu wystarczy dodać 2 łyżeczki żelatyny.
to3

to1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s