Chutney brzoskwiniowo – gruszkowy

Chutney to świetny dodatek do mięs, kanapek czy serów. Przypomina dżem i w pierwszej chwili po spróbowaniu można mięć takie wrażenie. Jednakże oprócz słodyczy przebija dość wyraźny ostry smak. Do wyjadania prosto ze słoika się nie nadaje, ale z wędliną smakuje super :)

to

SKŁADNIKI:
  • 1 kg brzoskwiń
  • 1/2 kg gruszek
  • 2 cebule
  • 1 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 200g rodzynek
  • 1 szklanka octu jabłkowego

Cebulę pokroić w kostkę i w garnku wymieszać z cukrem. Odstawić.

W tym czasie możemy przygotować gruszki i brzoskwinie, obierając je ze skóry i pozbywając się pestek i gniazd nasiennych. Kiedy cebula puści sok, można zacząć podgrzewać na małym ogniu. Po 5-10minutach dorzucić pokrojone w kostkę brzoskwinie i gruszki. Chwilę podusić po czym wsypać rodzynki i przyprawy. Czosnek należy dodać rozgnieciony. Dusić, aż chutney będzie gęsty, wlewając pod koniec ocet. Gorący przekładać do czystych słoiczków. Słoiki powinny się pozamykać, więc pasteryzacja nie jest potrzebna. Smacznego :)

to1

to1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s