Ruskie pampuchy z dynią

Pampuchy, parowce, kluski na parze to ciasto drożdżowe krótko gotowane na parze. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, z mało wyczuwalną nutą dyni, ale to bardziej za sprawą gałki muszkatołowej. Pampuchy mają piękny, żółty kolor dzięki puree z pieczonej dyni Hokkaido.  Nadzienie to ziemniaki z serem, czyli typowy farsz do pierogów ruskich :) Bardzo polecam!

to2

CIASTO:
  • 25g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200g puree z dyni Hokkaido
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
NADZIENIE:
  • 250g ziemniaków ugotowanych
  • 250g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny

Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10min, aż drożdże się spienią.
Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą i gałką, po czym dodać resztę ciepłego mleka, olej, rozmącone jajko, puree z dyni i zaczyn. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z twarogiem i usmażoną cebulką. Przyprawić solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować rulon i podzielić na 16 części. Wtedy wszystkie pampuchy będą tej samej wielkości. Jeżeli ciasto będzie się lepiło, to podsypać trochę mąką. Z każdej części zrobić placuszek i zamknąć w nim porcję nadzienia. Odłożyć na tackę oprószoną mąką łączeniem do dołu i przykryć ściereczką. Pampuchy powinny trochę podrosnąć. W zasadzie jak kończyłam lepić ostatnie pierwsze były gotowe do gotowania.

Wkład do gotowania na parze lub sito posmarować olejem (koniecznie!) i układać na nim pampuchy, zachowując odstęp. Nie mogą dotykać wody. Parować pod przykryciem 10min.

Gorące podawać z masłem, ze zrumienioną cebulką, boczkiem, śmietaną, jogurtem. Co kto lubi, tak jak przy pierogach ruskich :) Smacznego :)

RADA: jeżeli puree z dyni będzie miało gęstość ugotowanych ziemniaków, należy zmniejszyć ilość mąki pszennej nawet do 3 szklanek.
W wersji dla zabieganych ciasto drożdżowe po wyrobieniu, wstawić do lodówki. Na przykład rano, a popołudniu można lepić pampuchy :)

to1

to3

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Ruskie pampuchy z dynią

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s