Dyniowy sernik z musem czekoladowym

Kremowy sernik z dodatkiem pieczonej dyni hokkaido, która nadała lekkiego, kasztanowego posmaku. Na wierzchu delikatny mus czekoladowy, który idealnie zgrał się z dyniowym sernikiem. Polecam wszystkim smakoszom dyni i czekolady :)

to

SPÓD:
  • 200g pierniczków np katarzynki
  • 50g masła
MASA SEROWA:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 300g puree z pieczonej dyni hokkaido
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
MUS CZEKOLADOWY:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny

to1Przygotować spód rozkruszając pierniki w dłoniach lub za pomocą rozdrabniacza. Połączyć z miękkim masłem, uzyskując konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25cm lekko dociskając do dna. Wstawić do lodówki.

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie miksera i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Nie miksować długo, żeby nie napowietrzać masy. Wylać na spód i piec przez 1 godzinę w 165*C. Piekłam w kąpieli wodnej.

Żelatynę namoczyć i rozpuścić w minimalnej ilości wody ok 3 łyżek. Połowę śmietanki zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Delikatnie mieszać, aż czekolada się rozpuści, po czym wlać przestudzoną żelatynę. Pozostałą zimną śmietankę zmiksować na średnio sztywną pianę i połączyć z chłodną masą czekoladową. Tężący mus wylać na wystudzony sernik. Wstawić do lodówki. Wierzch udekorować bitą śmietaną. Smacznego :)

to2

to5

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s