Tarta jabłecznik

Nie ma nic lepszego niż kruche ciasto wypełnione pysznymi jabłuszkami. Oczywiście jabłecznik najlepiej smakuje na ciepło z lodami. Całego ciasta od razu nie zjedliśmy, więc później odgrzewałam go w mikrofali i podawałam z lodami śmietankowymi. Kiedy jabłecznik się skończył dzieci chciały wkładać do mikrofalówki same lody :D

to6

CIASTO KRUCHE:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody
NADZIENIE:
  • 1 kg jabłek
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
DODATKOWO:
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka mleka

to1Zimne masło posiekać z mąką i cukrem. Dodać żółtka i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.

Miękkie, słodkie jabłka obrać ze skóry i pokroić w kostkę pozbywając się gniazd nasiennych. Dodać cukier, cynamon i kremówkę. Wymieszać.

Ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na ok 5mm. Tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto bez rozciągania. Można podpiec z obciążeniem. Tartę napełnić jabłkami. Pozostałe ciasto rozwałkować i ponacinać radełkiem. Rozłożyć na jabłkach tworząc ażurek. Poprzyklejać do brzegów tarty. U mnie dodatkowo motylki z ciasta :) Piec w 190*C przez ok 45min z grzaniem góra-dół. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

to2

to

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Tarta jabłecznik

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s