Odwrócone ciasto z gruszkami w karmelu

Ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, która nadała delikatnego posmaku orzechowego. Pomimo tego dodatku ciasto nie jest ciężkie, ale miękkie, wilgotne i smaczne. Na wierzchu gruszki w sosie karmelowym, które idealnie pasowały do pełnoziarnistego ciasta.

to1

GRUSZKI:
  • 50g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 500g twardych gruszek
CIASTO:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki kwaśniej śmietany
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Gruszki powinny być twarde, inaczej się rozpadną w karmelu. Obrać, wycinając gniazda nasienne, podzielić na ósemki. Na dużej patelni rozpuścić cukier ze śmietanką po czym dodać masło. Gotować ok 5min, aż zacznie robić się karmel. Dodać gruszki i delikatnie obtaczać je w karmelu. Smażyć, aż będą miękkie, a karmel będzie gęstnieć. Wyłożyć na dno formy jedna przy drugiej razem z karmelem. U mnie foremka o rozmiarach 21×30, ale można dać nieco większą.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pełnoziarnistą oraz spulchniaczami. Jajka utrzeć z cukrem do białości, wlać powoli olej i połączyć ze śmietaną. Wsypać mąkę i zmiksować. Ciasto wyłożyć na gruszki i wyrównać. Piec w 180*C przez około 60min. Przestudzone ciasto, wyjąć ostrożnie z formy odwracając do góry dnem, aby gruszki były na wierzchu. Wyrównać wierzch nożem. Smacznego :)

to

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Odwrócone ciasto z gruszkami w karmelu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s