Udka pod jabłkową pierzynką

Udka z kurczaka zamarynowane, a następnie upieczone w drobno startych jabłkach. Marynatę z jabłek przygotowałam na bazie cydru, dzięki czemu mięso jest soczyste, lekko kwaskowate.

to1

SKŁADNIKI:
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka cydru
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • sól
  • pieprz czarny
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej bez gniazd nasiennych, dodać do cebuli. Chwilkę przesmażyć i podlać cydrem. Dusić, aż płyn całkiem wyparuje, przyprawić solą, pieprzem, cynamonem i miodem.  Odstawić do wystudzenia.

Udka obedrzeć ze skóry i obtoczyć w jabłkach. Odstawić na co najmniej 3 godziny. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą jabłkową, wykładając ją na wierzch mięsa.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 1-1,5godz. Po upieczeniu odczekać 10min i podawać. Smacznego :)

to2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s