Jarmużowa zupa z pomidorami i cieciorką

Smaczna i sycąca zupa, która rozgrzeje i nasyci w chłodne dni. Jest na tyle treściwa, że może stanowić samodzielne danie. Polecam szczególnie dla tych, co kochają jarmuż i cieciorkę.

toSKŁADNIKI:
  • 1 porcja rosołowa lub udko z kurczaka
  • 100g cieciorki
  • 150g jarmużu
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • papryka słodka mielona
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%

Cieciorkę namoczyć w wodzie i odstawić najlepiej na dobę.

Porcję rosołową włożyć do zimnej wody i gotować na małym ogniu zbierając szumy. Dodać namoczoną cieciorkę i gotować, aż znacznie zmięknie. Z liści jarmużu wydrzeć twardą łodygę, a resztę drobno pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórek i pokroić. Jarmuż i pomidory dodać do zupy. Gotować, wszystko do miękkości. Pomidory powinny się rozpaść. Pod koniec gotowania przyprawić zupę do smaku. Wyjąć porcję rosołową, oskubać z mięsa i wrzucić do zupy. Smacznego :)

to2

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s