Risotto to tradycyjne włoskie danie, ale ja przygotowałam je na polski sposób :) Z bogactwem leśnych grzybów, marchewką i jarmużem, które smacznie skomponowały się z ryżem.
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki grzybów leśnych
- 1 marchewka
- 1 szklanka ryżu parboiled
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 gałązki jarmużu
- 2-3 szklanki bulionu drobiowego
- sól
- pieprz czarny mielony
Grzyby pokroić i obgotować w lekko osolonej wodzie, nie dłużej niż 10min. Po odlaniu grzybów było pół szklanki. Wrzucić na suchą patelnię i smażyć, aż woda całkiem odparuje i lekko się przyrumienią. Odłożyć. Można smażyć od razu surowe grzyby.
Cebulę drobno pokroić i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem lekko zeszklić, nie przyrumieniać. Wsypać suchy ryż i smażyć mieszając, a kiedy ryż zacznie się przyrumieniać wlać jedną chochlę gorącego bulionu. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować. Kiedy płyn zostanie wchłonięty, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę i wsypać pokrojony jarmuż. Przemieszać i wlać następną chochlę bulionu. Znów gotować pod przykryciem i tak, aż wszystko będzie miękkie, a bulion całkowicie odparuje. Powinno to trwać ok 20-25min. Pod koniec należy dodać grzyby i doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Można zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem risotto jeszcze ok 5min. Wtedy ryż „dojdzie”. Smacznego :)
Jarmuż należy umyć i oskubać z łodygi, a następnie drobno posiekać.