Miska soczewicy

Treściwe i syte danie zaspokoi głód każdego głodomora, a dodatkowo rozgrzeje w chłodne dni. Danie ma też tą zaletę, że można przygotować go więcej i wcześniej, a później tylko odgrzać.

to1

SKŁADNIKI:
  • 300g soczewicy zielonej
  • 500g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
  • 1 1/2 l bulionu drobiowego
  • 1 liść laurowy
  • 4-6 ziaren ziela angielskiego
  • sól ziołowa
  • pieprz czarny
  • słodka papryka mielona

Soczewicę zalać zimną wodą i odstawić. Ziemniaki oraz marchewkę pokroić w taką samą, małą kostkę, obsmażyć na patelni i przełożyć do większego garnka. Cebulę skroić i zeszklić na patelni razem z czosnkiem, przełożyć do garnka razem z odsączoną soczewicą. Fileta z kurczaka również pokroić i lekko obsmażyć. Wszystko zalać bulionem i dodać przyprawy. Po ok 10min wlać przecier pomidorowy i gotować do miękkości. Na końcu w razie konieczności doprawić. Smacznego :)

to2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s