Czekoladowa tarta z żurawiną

Tarta wypełniona mocno czekoladowym sernikiem z dodatkiem świeżej żurawiny. Jej kwaśny smak orzeźwia słodycz czekolady, przez co tarta jest bardziej wyrazista. Wszystko dodatkowo przykryte jest puszystym i delikatnym kremem żurawinowym :)

to4

CIASTO KRUCHE:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnego mleka
MASA SEROWA:
  • 500 g twarogu
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • ok 150 g świeżej żurawiny
KREM ŻURAWINOWY:
  • 100 g świeżej żurawiny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 szklanki śmietanki 30%

to9Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zimne mleko. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką. Nałożyć, bez rozciągania na tartę o średnicy 25 cm i zrównać. Nakłuć widelcem i podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 190*C, najlepiej z obciążeniem.

Składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Dobrze zmielony twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, jajkami i mąką ziemniaczaną. Nie ubijać zbyt długo, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladę. Masę sernikową przelać na podpieczony spód. Rozłożyć żurawinę, wciskając ją w sernik i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 *C i piec jeszcze przez ok 30 min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Krem. Żurawinę wsypać do garnuszka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Można podlać odrobiną wody. Smażyć, aż owoce zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Wlać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i odstawić do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z musem żurawinowym. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i wycisnąć na wystudzoną tartę. Smacznego :)

RADA: żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić, żeby nie była gorzka.

to1

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Czekoladowa tarta z żurawiną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s