Odrywana drożdżówka z pigwowcem

Drożdżówka, którą nie trzeba kroić. Wystarczy odrywać palcami poszczególne warstwy, posmarowane konfiturą z pigwowca. Drożdżówka nie jest za słodka, idealna do herbaty na śniadanie. Porcja na dwie keksówki.

to

  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50g drożdży
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • cynamon
  • 1/2 szklanki konfitury pigwowej

to1

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Masło rozpuścić i odlać 4 łyżki, które doprawiłam cynamonem.
Do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypać przesianą mąkę, resztę cukru. Wlać rozmącone żółtka z jajkami i jogurtem oraz spieniony zaczyn. Wymieszać, a kiedy składniki się połączą, wlać rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.  Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Keksówki (11×24) wysmarować masłem i obsypać bułka tartą.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść krótko i podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na kwadrat o wymiarach 40x40cm. Rozsmarować cienką warstwę konfitury i przeciąć kwadrat na pół. Każdy pasek złożyć wzdłuż na pół, zamykając konfiturę w środku ciasta.  Pociąć na cztery części i posmarować wierzch masłem z cynamonem. Kawałki ciasta sklejać do siebie i wkładać pionowo do keksówek. Odstawić do wyrośnięcia, a przed pieczeniem posmarować masłem z cynamonem. Piec przez ok 30min w 180*C. Smacznego :)

to6

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Odrywana drożdżówka z pigwowcem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s