Grillowany filet z jarmużem

Filety z kurczaka odpowiednio długo zamarynowane, a następnie grillowane najlepiej na tradycyjnym grillu z dymkiem :) ale również sprawdzi się patelnia grillowa. Marynata z dodatkiem papryki wędzonej, która nadaje ciekawy aromat. Można zwiększyć jej ilość, jeśli mięso grillujemy na patelni. Mięso podałam z pomidorowym jarmużem.

to1

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g jarmużu
  • 500 g pomidorów
  • 500 ml buliony drobiowego zalać wszystko
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
MARYNATA:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka  miodu
  • parę kropel sosu worcester
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej

Wszystkie składniki marynaty włożyć do miski i rozetrzeć. Każdego fileta pociąć w plastry o grubości ok 1 cm i przełożyć do marynaty. Wymieszać, tak aby każdy kawałek był oblepiony marynatą. Odstawić na co najmniej 3 godziny.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z roztartym czosnkiem. Dodać drobno posiekany jarmuż i chwilę podsmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrojone dodać do jarmużu. Wszystko zalać bulionem i dusić do miękkości. Przyprawić.

Plastry piersi z kurczaka grillować z dwóch stron i podać z gorącą jarzynką. Smacznego :)

Rada: W okresie zimowym, kiedy pomidory nie są takie smaczne, można użyć pomidorów z puszki.

to2

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Grillowany filet z jarmużem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s