Jagielnik bez pieczenia z granatem

Ciasto, którego głównym składnikiem jest kasza jaglana. W połączeniu z czekoladą tworzy rewelacyjny i można powiedzieć zdrowy krem. Na wierzchu czerwone ziarenka granatu, które dodają soczystości i do tego ładnie wyglądają :) Smaczne ciasto, które szybko się robi i co ważne nie wymaga pieczenia. Bardzo polecam!

to2

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • około 400 g herbatników
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 1 granat

Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć na sitku wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę gotować w podanej ilości wody z odrobiną soli przez około 15 min na minimalnym ogniu, aż będzie bardzo miękka. Wlać mleko i zmiksować blenderem na gładką masę. Postawić ponownie na ogień i zagotować dodając cukier i masło. Do gorącej kaszy wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści.

Na dnie formy 21×25 ułożyć warstwę herbatników i wylać połowę gorącego i gęstego kremu jaglanego. Przykryć drugą warstwą herbatników i wylać resztę kremu. Przykryć herbatnikami. Odstawić do wystudzenia.

Zimną kremówkę ubić dodając pod koniec cukier puder i rozpuszczoną przestudzoną żelatynę. Wyłożyć na wierzch ciasta i posypać ziarenkami granatu. Wstawić do lodówki. Smacznego :)

to1

Reklamy

5 uwag do wpisu “Jagielnik bez pieczenia z granatem

  1. zrobiłam ale jestem zawiedziona. smak dobry, natomiast masa w ogóle nie zgęstniała, wszystko się rozpływa. Deser nie nadaje sie do krojenia, tylko do podawania w szklankach czy pucharkach. moim zdaniem za duża ilość mleka

    Polubienie

      • Coś musiało pójść nie tak, bo zrobiłam ten krem jeszcze raz. Wszystko dobrze mi stężało i się trzyma. Może nie jest tak gęsty jak kremy z galaretką, bardziej przypomina budyń, ale daje się kroić. Kasza po ugotowaniu ma być gęsta, czekolady dobrej jakości i z dużą zawartością masy kakaowej (70%)

        Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s