Przyprawa do piernika na dwa sposoby

Bardzo aromatyczna przyprawa do piernika, którą warto przygotować samemu. Jest mocniejsza od tej kupnej, która w swoim składzie ma takie dodatki jak np. kakao czy cukier. Nie są złe, ale nie dodają aromatu na jakim nam zależy. Chociaż czasami sięgam po tą ze sklepu, to jednak ta domowa nie ma sobie równych.
Przyprawę można przygotować na dwa sposoby. Najlepszy to taki, gdzie wszystkie przyprawy (całe ziarna) mielimy na proszek za pomocą młynka do kawy lub pieprzu. Trzeba się jednak liczyć z tym, że młynek nieco się porysuje od twardych przypraw. Drugi sposób jest jeszcze prostszy, wystarczy połączyć składniki. Jednak aromat jest nieco słabszy.  Gotową przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

to

WERSJA I
  • 50g kory cynamonu
  • 2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 3 łyżeczki całych goździków
  • 2 małe całe gałki muszkatołowe
  • 3 łyżeczki całego ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1 gwiazdka anyżu
WERSJA II
  • 3 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 2 łyżeczki goździków mielonych
  • 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego w młynku
  • 1/2 łyżeczki anyżu mielonego

to2

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Przyprawa do piernika na dwa sposoby

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s